24.11.2021 09:17
FRANKFURT, 23. studenoga 2021. (Hina/dpa) - Njemački teleoperater Deutsche Telekom (DT) ponudio je nagodbu malim dioničarima u sporu iz 2001. godine vezanom za inicijalnu javnu ponudu dionica u 2000. godini.
Približno 16.000 malih dioničara zaključilo je da su prevareni u trećem IPO-u DT-a u 2000.godini i od 2001. godine vode sudski spor na višem regionalnom sudu u Frankfurtu. Tvrde da njihovi ukupni gubici na cijeni dionica dosežu oko 80 milijuna eura. Dionice DT-a ponuđene su na tržištu u lipnju 2000. godine uz početnu cijenu od 66,50 eura. Prije nekoliko mjeseci dosegnule su rekordnih 103,50 eura, a danas se njima trguje po oko 17 eura, blizu cijene iz prvog izdanja 1996. godine, navodi agencija Dpa. Ako mali dioničari prihvate ponuđenu nagodbu, vraćena će im biti cijena koju su platili za dionice 2000. godine. Odbit će se dividende koje su im u međuvremenu isplaćene i trenutačna približna cijena dionice, a dodati 70 posto kamata vezanih za sudski postupak. Dionice će potom ostati u njihovom posjedu. Nagodbu su pred sudom u Frankfurtu predložili vodeći odvjetnici malih dioničara i optuženici Deutsche Telekom, Savezna Republika Njemačka i državna banka KfW. Ponuda će biti predstavljena svakom pojedinačnom tužitelju do kraja lipnja 2022.godine.Postupak kolektivne tužbe još nije okončan, a savezni sud do sada je utvrdio ozbiljne propuste u DT-ovu prospektu za IPO. Predsjedavajući sudac višeg regionalnog suda u Frankfurtu Bernhard Seyderhelm pozvao je tužitelje da prihvate nagodbu, dodaje dpa.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.