23.11.2021 11:47
5G
STOCKHOLM, 22. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u ponedjeljak da je dogovorio kupnju američke tvrtke Vonage za komunikacije u oblaku za 6,2 milijarde dolara.

Vonage proizvodi sučelje za programiranje aplikacija (API) koje omogućuje "komunikaciju" softvera različitih proizvođača, a posluje u sektorima kao što su zdravstvo, financije, obrazovanje i transport. Švedska tvrtka platit će za Vonage 21 dolar po dionici, što odgovara cijeni od 6,2 milijarde dolara. Dogovor spada među najveće u povijesti Ericssona, a nadovezuje se na prošlogodišnju kupnju Cradlepointa za 1,1 milijardu dolara koji mu je osigurao pristup alatima za povezivanje uređaja na Internetu preko mobilne mreže 4G ili 5G."Vonage je komplementaran onome što smo do sada izgradili u poduzeću (...) I Cradlepoint je bio veliki korak u razvoju" Ericssona, rekao je glavni izvršni direktor Carl Mellander za Reuters.

Vonage je u 12-mjesečnom razdoblju do kraja rujna ostvario prihod od 1,4 milijarde dolara, uz maržu prilagođene dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) od 14 posto i slobodni novčani tok od 109 milijuna dolara. Imaju više od milijun registriranih programera i više od 120.000 poslovnih korisnika. "Programeri stvaraju čaroliju, koristeći Vonage platformu za kreiranje aplikacija za razna poduzeća", objasnio je Mellander. Transakcija bi trebala biti zaključena u prvoj polovini 2022., pod uvjetom da dobije zeleno svjetlo dioničara i regulatora.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.