19.11.2021 10:59
dionice
LONDON, 19. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnje rekordne dosege američkih burzovnih indeksa, S&P 500 i Nasdaqa.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto i tako dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,38 posto, na 7.283 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 16.282 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 7.175 bodova. Podršku tržištima pruža jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaqa, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima trgovačkih lanaca Macy's i Kohl's .Zajedno s prijašnjim rezultatima Walmarta i Targeta, to pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna, što podržava daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize. Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, također, skoku cijene dionice Nvidie za više od 8 posto, nakon što je taj proizvođač čipova izvijestio o boljim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto i na putu tjednog gubitka od oko 1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Hong Kongu su, pak, pale više od 1 posto. Azijske ulagače ohrabrio je novi paket poticaja u Japanu vrijedan rekordnih 490 milijardi dolara, kojim novi premijer Fumio Kishida namjerava ublažiti udar koronakrize na treće po veličini svjetsko gospodarstvo. Oštar pad indeksa u Hong Kongu posljedica je, pak, pada cijene dionice Alibabe, nakon što je taj internetski trgovac objavio slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo. To je izazvalo strahovanja da je nova regulacija u tehnološkom sektoru pritisnula prihode kompanija u tom sektoru.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.