17.11.2021 09:13
DUBAI, 16. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Europski proizvođač zrakoplova Airbus osigurao je narudžbu sedam teretnih zrakoplova A350 od američke kompanije za najam zrakoplova Air Lease Corp, zaoštrivši konkurenciju s američkim Boeingom na tržištu letjelica za prijevoz tereta. 
Širenje internetske trgovine ubrzalo je u pandemiji covida 19, a međunarodni propisi o emisiji štetnih plinova iz zrakoplova pojačavaju pritisak na prijevoznike da moderniziraju flotu, podsjeća Reuters."Poprilično je jasno da je... internetska trgovina vrlo stabilizirajući čimbenik na tržištu teretnih zrakoplova i da igra sve važniju ulogu", rekao je izvršni direktor američke tvrtke John Plueger. Pismo namjere o kupnji teretnih zrakoplova potpisano je u ponedjeljak na zrakoplovnom sajmu u Dubaiju, a uključuje i više od 100 putničkih zrakoplova. Narudžba će biti zaključena u narednim mjesecima, priopćio je Airbus, ne navodeći vrijednost posla.

Airbus i ALC priopćili su da će pokrenuti inicijativu o osnivanju više milijuna dolara vrijednog fonda ESG koja bi trebala poduprijeti ulaganja u projekte razvoja održivog zrakoplovstva. Američki Boeing trebao bi pak sljedećih tjedana lansirati konkurentsku teretnu verziju svog širokotrupnog putničkog aviona 777X. U nedjelju je objavljeno da već razgovara s potencijalnim kupcima. U nedjelju objavili su da su od logističke tvrtke DHL Express, članice njemačke grupe Deutsche Post DHL, dobili narudžbu za devet prenamijenjenih teretnih zrakoplova tipa BCF 767-300, najveću pojedinačnu narudžbu tog tipa letjelice otkad su počeli poslovati.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.