16.11.2021 09:54
STOCKHOLM, 15. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Estonska digitalna kompanija za usluge prijevoza Bolt u ponedjeljak je izvijestila da će vozačima u Britaniji omogućiti da sami određuju cijene vožnje a putnicima da biraju vozače. 
Bolt će u početnoj fazi uvesti tu mogućnost u tri grada u Midlandsu kako bi riješio problem nestašice vozača koja je dovela do duljeg čekanja i do otkazivanja vožnji i rasta cijena vožnje. Do Božića svih 65 tisuća vozača u Britaniji moći će sami određivati cijene vožnje ili nastaviti koristiti model određivanja cijena ovisno o potražnji. Potražnja za uslugama prijevoza snažno raste u posljednje vrijeme budući da se ljudi vraćaju na posao nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a taksije je teško pronaći u najfrekventnijim dijelovma dana budući da su mnogi vozači u pandemiji odustali od tog posla.

Bolt i Uber pokušavaju sada ponovo pridobiti vozače obećanim većim primanjima. "Nadamo se da ćemo skratiti vrijeme čekanja na aplikaciji Bolt i da će vozači rjeđe otkazivati (vožnju) kako bi korisnici mogli brzo i sigurno stići do odredišta nakon pojačane potražnje u proteklim tjednima", rekao je Boltov regionalni menadžer za zapadnu Europu Sam Raciti. Uber je vozačima u Kaliforniji omogućio da sami određuju cijene još u srpnju prošle godine, ali je nakon manje od godinu dana ukinuo tu mogućnost, tvrdeći da su rezultati pokazali da je više korisnika odbilo vožnju po višoj cijeni i da nisu ponovno zatražili vožnju putem Ubera.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.