16.11.2021 09:51
ESSEN, 15. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – RWE namjerava uložiti 50 milijardi eura do 2030. godine kako bi proširito kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 50 gigavata, pokazali su planovi najvećeg njemačkog proizvođača električne energije. 
RWE planira do 2030. u prosjeku ulagati pet milijardi eura godišnje u vjetroelektrane na moru i na kopnu, te u fotonaponske sustave, baterije, fleksibilnu i proizvodnju struje iz vodika. Plan pokazuje da RWE planira 40 posto iznosa namaknuti rotacijom imovine, što de facto znači djelomičnu prodaju aktivnosti kako bi se privukla vanjska sredstva, pa će neto gotovinska ulaganja iznositi tri milijarde eura godišnje. Najveći dio ukupnog iznosa, čak 90 posto, bit će usmjereno u proizvodnju struje iz vjetra i Sunca, pokazuju planovi njemačke kompanije, a ulaganja namjeravaju financirati novčanim tokom iz poslovanja. Ažurirana strategija nadovezuje se na veliko restrukturiranje u sklopu kojeg je RWE preuzeo aktivnosti s obnovljivim izvorima energije nekadašnjeg odjela Innogy i konkurenta E.ON-a, svrstavši se među najveće europske proizvođače struje iz obnovljivih izvora u Europi. "Naša temeljita strateška transformacija uspješno je dovršena. U izvrsnoj smo poziciji da aktivno oblikujemo ključno desetljeće energetske tranzicije", rekao je Markus Krebber, koji je dužnost predsjednika uprave preuzeo u svibnju ove godine.

Plan ulaganja najveći je u 123-godišnjoj povijesti RWE-a i vremenski se poklopio s nastojanjima konkurencije u energetskom sektoru da fosilna goriva postupno zamijene energijom Sunca i vjetra. Talijanski Enel i španjolska Iberdrola već su predstavili planove ulaganja vrijedne ukupno 265 milijardi eura, navodi Reuters. U RWE-u očekuju da će im se prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u temeljnoj djelatnosti koja isključuje nuklearnu energiju i ugljen više nego udvostručiti do 2030., na pet milijardi eura. Podigli su istodobno procjenu ciljane prilagođene EBITDA u 2022. s 3,1 do 3,4 milijarde na 3,3 do 3,6 milijardi eura.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.