15.11.2021 10:43
FRANKFURT, 12. studenoga 2021. (Hina/dpa/Reuters) - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa izvijestio je u petak da je otplatio milijardu eura državne pomoći koju mu je odobrio državni fond matične države kako bi prebrodila pandemijsku krizu. 
Kredit državne razvojne banke KfW od oko milijardu eura Lufthansa je vratila u veljači, a u listopadu isplatila je prvi dio "tihog udjela" fonda za stabilizaciju gospodarstva u koronakrizi (ESF) od oko 1,5 milijardi eura. Povrat preostalih milijardu eura ESF-u znači da je kompanija vratila ili otkazala sve preostale oblike pomoći, i to prije roka, ističe se u priopćenju.  Fond još drži 14 posto izravnog udjela koji se obavezao prodati najkasnije do listopada 2023. godine. Njemačka je kompaniji zajedno s Austrijom, Belgijom i Švicarskom, gdje Lufthansa ima podružnice Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss, osigurala ukupno devet milijardi eura pomoći u koronakrizi, a iskorišteno je oko 3,8 milijardi. "U ime svih zaposlenika Lufthanse, želio bih se zahvaliti njemačkoj vladi i njemačkim poreznim obveznicima. U najozbiljnijoj financijskoj krizi u povijesti naše tvrtke dali su nam perspektivu za budućnost", rekao je izvršni direktor Carsten Spohr. "To nam je omogućilo da spasimo više od 100.000 radnih mjesta", naglasio je Spohr. Povrat državnih potpora uvjet je za daljnju konsolidaciju sektora u Europi, ističe agencija dpa, podsjetivši da se aviokompanije ne mogu spajati dok im država pomaže.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.