12.11.2021 09:37
BROD
ROTTERDAM, 11. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Uska grla i čepovi u kontejnerskom prometu u Rotterdamskoj luci vjerojatno će se nastaviti i tijekom iduće godine, procijenili su u četvrtak dužnosnici najveće europske luke.
"Procjenjujemo da se situacija neće značajnije promijeniti prije kraja 2022.", rekao je Emile Hoogsteden, komercijalni potpredsjednik luke u Rotterdamu. "Stvari se neće promijeniti budu li svi i dalje kupovali i naručivali stvari putem interneta, u elektronskoj trgovini. Stoga će zagušenja i uska grla potrajati i mi se moramo nositi s tim izazovima i moramo ih prevladati", dodao je Hoogsteden. Obujam prometa u luci sada je veći no što je bio u 2019. godini, ali je ograničen logističkim izazovima koje luka mora rješavati, istaknuli su lučki dužnosnici. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom u rotterdamskoj je luci prekrcano 7,8 posto više TEU-a (ekvivalent 20-stopnoga kontejnera) nego u istom razdoblju godine ranije u uvjetima nastavljenog oporavka gospodarstva i globalne trgovine od pandemije covida 19.

U listopadu rast je usporio na 2,2 posto, naveo je Hoogsteden. Glavni je prioritet trenutno da raspored pretovara tereta bude pouzdaniji, objašnjavaju u luci, ali to je teško postići jer je globalna flota brodova zapravo smanjena za 25 posto zbog duljeg čekanja brodova na ulazu u ključne luke u Aziji i SAD-u. Ulaz u luku u Rotterdamu trenutno se ne čeka, ali skladišni su kapaciteti popunjeni, a veze s europskim zaleđem otežane, napominju. Direktor lučkog odjela za kontejnere Hans Nagtegaal rekao je da se prosječno "vrijeme zadržavanja" po kontejneru povećalo na sedam dana, sa četiri prije pandemije. "Možete zamisliti što to znači za kapacitete terminala, ali i za učinkovitost", istaknuo je Nagtegaal.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.