11.11.2021 12:54
SAN FRANCISCO, 10. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Američka kompanija za dostavu hrane DoorDash objavila je da će kupiti finski Wolt kako bi proširila poslovanje na Europu u razdoblju normalizacije potražnje nakon pandemijskog buma. 
Potražnja za uslugama dostave hrane snažno je ojačala u pandemiji covida 19, ali bi se trebala stabilizirati sljedećih mjeseci, pripremajući teren za konsolidaciju u sektoru koji teško dolazi do dobiti, ističe Reuters. Američki Doordash dogovorio je kupnju Wolta u transakciji vrijednoj sedam milijardi eura, nudeći dioničarima finske tvrtke vlastite dionice. Vrijednost DoorDashovih dionica koje će biti izdane u sklopu transakcije iznosit će 206,45 dolara po dionici, objavile su dvije kompanije. DoorDash će se tom transakcijo proširiti na 22 europska tržišta, uključujući Njemačku, Dansku, Švedsku, Hrvatsku i Srbiju. Wolt je počeo poslovati 2015. godine u Helsinkiju i u međuvremenu se proširio u Europi i Aziji i ima više od 30 tisuća partnera među restoranima i maloprodajnim tvrtkama, navodi Reuters. Finska je kompanija do kraja rujna imala više od 2,5 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, a DoorDash je na kraju trećeg tromjesečja imao više od devet milijuna pretplatnika na usluge dostave. "Udruživanje snaga s Woltom... omogućit će nam da brže rastemo na međunarodnoj razini i istodobno pojačamo naš fokus na SAD", istaknuo je u priopćenju objavljenom u utorak šef američke tvrtke Tony Xu.

Gotovo dvije trećine bruto vrijednosti Woltovih narudžbi, pokazatelja koja uključuje vrijednost svih narudžbi i pretplate na usluge dostave, osigurava pozitivan doprinos dobiti, istaknuli su u američkoj tvrtki, napomenuvši da neće objaviti više detalja.   Transakcija bi trebala biti zaključena u prvoj polovini iduće godine, a u Woltu i DoorDashu očekuju da će u 2022. poslovati s prilagođenom temeljnom dobiti u rasponu od 'pozitivne nule' do 500 milijuna dolara. DoorDash je odvojeno objavio da mu je prihod u trećem tromjesečju poskočio 45 posto, na 1,28 milijardi dolara.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.