10.11.2021 10:07
INDEKSI
LONDON, 10. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon jučerašnjeg blagog pada. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 16.040 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 7.048 bodova. A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle. Azijske ulagače zabrinjava jačanje inflacijskih pritisaka, što bi moglo natjerati najveće središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekivalo. Jutros je objavljeno da su potrošačke cijene u Kini u listopadu porasle 1,5 posto ma godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima. No, proizvođačke su cijene skočile čak 13,5 posto, više nego što se očekivalo, što otvara pitanje koliko će se to ubuduće preliti na potrošačke cijene.

Ulagače je pokolebao i jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu. Jučer su objavljeni podaci o znatnom rastu proizvođačkih cijena u SAD-u u listopadu zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima. Danas će se vidjeti koliko je rast proizvođačkih cijena prebačen na leđa potrošača. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u listopadu potrošačke cijene porasle za 5,9 posto na godišnjoj razini, najviše od 1990. godine. Premda američka središnja banka tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiva po pitanju povećanja kamata, novi podaci o inflaciji mogli bi utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa Feda.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.