10.11.2021 09:57
ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija lani je ostvarila 7,42 milijarde kuna ukupnih prihoda, od čega 73 posto otpada na izvoz, istaknuto je u utorak na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL). 
Farmaceutski sektor jedan je od najsnažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika, pokretač gospodarstva te jedan od najvažnijih faktora u osiguravanju stabilnosti zdravstvenog sustava, što je dokazano i tijekom krize uzrokovane covid-19 pandemijom, rečeno je na susretu. Predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić iznio je podatke kako je sektor u zadnjih deset godina bilježio stabilan rast, prihodi su povećani za 61 posto, a lani su iznosili 7,42 milijarde kuna. Rast izvoza je ključ za rast prihoda, odnosno izvoz čini 73 posto ukupnih prihoda, kazao je napominjući kako je izvoz farmaceutske industrije lani iznosio 5,5 milijardi kuna. Bruto dobit farmaceutske industrije je stabilna iz godine u godinu, a kako je kazao Jakšić, veliki dio dobiti se reinvestira, pa je tako u proteklih deset godina 5,5 milijardi kuna investirano u istraživanje i razvoj.

Farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoje proizvode izvozi u 60-tak zemalja svijeta, a ključna tržišta su SAD i EU. Jakšić je istaknuo i kako industrija bilježi rast broja zaposlenih, koji je u 11 godina, odnosno od 2010. do kraja kolovoza ove godine porastao s 3.500 na gotovo 6.000.Hrvatska farmaceutska industrija, kako je rečeno, ima potencijala za širenje svojih kapaciteta. Jakšić je ocijenio da je budućnost farmaceutske industrije u Hrvatskoj dobra, jer je riječ o industriji koja ima dugu tradiciju, jako puno zaposlenih, kompletno je vertikalno integrirana - od istraživanja i razvoja, proizvodnje sirovina do gotovih farmaceutskih oblika, ima veliki izvozni karakter i smjernice EU su da jačaju upravo vertikalnu integraciju svih tih kompanija, odnosno industrije. Istaknuto je i kako je cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020. farmaceutska industrija neprekidno radila kako bi opskrba lijekovima bila neprekinuta i sigurna. Hrvatsko tržište je jedno od rijetkih tržišta u Europi, kako je rekao Jakšić, koje nije imalo problema s opskrbom na tržištu. Države koje imaju vlastite nacionalne proizvođače lijekova, kako je istaknuto, imaju dokazano bolju opskrbu tržišta. Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje pokrivaju gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.