09.11.2021 10:52
ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Tvrtka za razvoj specijaliziranih robota DOK-ING u suradnji s A1 Hrvatska prva u Hrvatskoj koristi 5G tehnologiju u frekvencijskom pojasu 26 gigaherca (GHz) za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima, izvijestili su u utorak iz A1 Hrvatske. 
Iz A1 Hrvatska ističu da je to inovativni iskorak prema Industriji 4.0, odnosno automatizaciji, robotizaciji i korištenju umjetne inteligencije na temeljima pouzdane i sigurne, gigabitne 5G mreže iznimno niske latencije. Za zagrebački DOK-ING kažu da je svjetski priznata kompanija za razvoj specijaliziranih robota koja integrira vlastite inovacije i nove tehnologije, razvija i proizvodi sustave posebne namjene za zaštitu ljudskih života, a njihovi se roboti primjenjuju u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite. "Na 30-u godišnjicu poslovanja, DOK-ING prvi u Hrvatskoj koriste 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz, koju je omogućila A1 Hrvatska primjenom najmodernije radijske tehnologije i 5G FWA, odnosno fiksnog bežičnog pristupa", dodaju iz A1. "Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda", poručio je  izvršni direktor DOK-ING-a Mario Grgurinović.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Tomislav Makar podsjeća da je fokus A1 Hrvatska na stvaranju gigabitnog društva, te da je taj telekom akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz, osigurao dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustava. "Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i time korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps", naglasio je Makar. Iz A1 Hrvatska još ističu da nastavljaju s uvođenjem i primjenom 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW), što omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane". "Nakon konkretne poslovne primjene A1 5G mreže u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj te u razvoju i upravljanju logističkim robotom Gideon Brothersa, suradnja s DOK-ING-om prvi je primjer primjene 5G mreže u frekvencijskom području od 26 GHZ u Hrvatskoj. Potvrda je to ubrzane izgradnje infrastrukture nove generacije kao i ulaganja privatnih kompanija u inovacije i digitalizaciju Hrvatske", zaključuju iz A1.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.