09.11.2021 10:36
ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine porasle za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 
Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 7,1 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda su pale za 1,4 posto. Porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, ostvaren je u svim važnijim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini krmno bilje gdje je zabilježen pad cijena od 11,6 posto. Na porast cijena biljnih proizvoda najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarice, za 26,3 posto, povrće za 7,3 posto i vino za pet posto. Cijene voća su porasle za 1,6 posto, a maslinovog ulja za 12,3 posto. Na pad cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda utjecao je pad cijena svinja, za 14,7 posto, konzumnih jaja za dva posto, mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg), za 0,8 posto. Istodobno su cijene goveda porasle za 3,8 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porasla za 16,5 posto, a na navedeni porast utjecao je porast cijena u svim skupinama inputa. Tako su cijene energije porasle za 32,8 posto, gnojiva za 22,3 posto, stočne hrane za 31,4 posto, sjemena i sadnog materijala za 4,6 posto, sredstava za zaštitu bilja za 11,8 posto, veterinarskih usluga za 1,8 posto itd.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.