08.11.2021 14:00
dionice
LONDON, 8. studenoga 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi uglavnom su u crvenome, budući da je optimizam oko dobrih kvartalnih zarada kompanija i ECB-ovih poruka da iduće godine još neće podizati kamatne stope zasjenila zabrinutost uoči objave novih podataka o kretanju inflacije u SAD-u.

Paneurospki Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je u blagom minusu od 0,04 posto, na 483 boda, spustivši se tako s rekordne razine dosegnute u petak. Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0,05 posto, na 16.046 bodova, dok je londonski Ftse stagnirao na 7.303 boda, a pariški CAC ojačao 0,16 posto, na 7.051 bod. Najveće dobitnice bile su dionice naftnih kompanija, u koje su u prosjeku više za 0,6 posto, nakon što su proizvođači nafte okupljeni u kartelu OPEC+ odbacili američke pozive za povećanjem naftne proizvodnje dok se globalna potražnja penje na predpandemijske razine. Za nove smjernice investitori čekaju podatke o kretanju inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu - u utorak će biti objavljen indeks proizvođačkih cijena, a u srijedu indeks potrošačkih cijena u listopadu. Ekonomisti očekuju da će ukazati na daljnje ubrzanje inflacije u SAD-u.

Najveća gubitnica bila je dionica Tesle, koja je izlistana i na Frankfurtskoj burzi. Cijena joj je jutros potonula 7,3 posto nakon što je izvršni direktor te kompanije i najveći pojedinačni vlasnik Elon Musk pitao svoje pratitelje na Twitteru treba li prodati 10 posto svog udjela u Tesli, na što mu je 57,9 posto od ukupno 3,5 milijuna koji su reagirali preporučilo da dionice proda. "Bio sam spreman prihvatiti rezultat kakav god bio", rekao je poduzetnik koji redovno koristi društvenu mrežu za neočekivane objave ili začuđujuće komentare. Nije precizirao kada namjerava prodati svoje dionice ni kako. Prodajom 10 posto svojih dionica, teoretski bi mogao dobiti malo manje od 21 milijarde dolara. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je oslabio 0,35 posto, na 29.507 bodova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.