08.11.2021 13:52
ZAGREB, 8. studenoga 2021. (Hina) - Iskra brodogradilište Šibenik potpisalo je u Ukrajini ugovor o izgradnji novog plutajućeg doka dugog 120 i širokog 32 metra, s kapacitetom dizanja brodova do 5.000 tona, što je najveća strateška investicija u tom brodogradilištu u posljednjih 100 godina. 
Ugovor je u ponedjeljak u Kijevu, u sjedištu ukrajinskog vojnog koncerna Ukroboronprom, potpisan s ukrajinskim državnim brodogradilištem Pallada iz Khersona, a osim konstatacije o "najvećoj strateškoj investiciji do sada", u priopćenju šibenskog brodogradilišta se ne navodi vrijednost ugovora. Prema ugovoru, dok će biti izgrađen u roku od 13 mjeseci, potom će remorkerima biti dotegljen iz Crnog mora u Šibenik, a bit će instaliran na lokaciji postojećeg doka koji je izgrađen 1924. godine i u službi je već 98 godina. Novi dok omogućit će servisiranje gotovo čitave flote trajekte Jadrolinije, svih brodova HRM-a, uključujući i budući vanobalni ophodni brod te luksuzne jahte duljine veće od 100 metara, istaknuli su iz Iskra Brodogradilišta.

Ugovor su potpisali direktor brodogradilišta Pallada Yevhen Alkhimov i član uprave Iskra brodogradilišta Šibenik Roko Vuletić, koji je istaknuo da će ta strateška investicija omogućiti snažan razvoj šibenskog brodogradilišta, povećanje njegovih remontnih kapaciteta i unapređenje kvalitete usluga. U izjavi koja se prenosi u priopćenju, Vuletić je pojasnio da će novi dok biti izgrađen u kombiniranoj tehnologiji armirano betonskog pontona i čelične konstrukcije, čime će se značajno produljiti njegov životni vijek te smanjiti troškovi održavanja u odnosu na tehnologiju isključivo čelične konstrukcije. Pritom, građen je u skladu s najvišim ekološkim standardima te će imati ugrađene tankove za prikupljanje otpadnih voda i štetnih tvari koje nastaju prigodom radova na brodu. Upravljanje dokom je potpuno digitalizirano i svim se njegovim funkcijama upravlja putem računalnog sustava, naveo je Vuletić. Ukrajinsko brodogradilište Pallada renomirani je specijalizirani graditelj plutajućih dokova, a za brodogradilišta širom svijeta do sada ih je izgradilo više od 90, pri čemu ih koriste i hrvatska brodogradilišta. Dok će biti građen pod nadzorom Hrvatskog registra brodova te će od prvog dana biti registriran pod hrvatskom zastavom, napomenuli su iz Iskra brodogradilišta Šibenik.

Niz strukturnih ulaganja u šibensko brodogradilište

U priopćenju je apostrofirano i da će izgradnja novog plutajućeg doka biti prvi i najvažniji korak velikog investicijskog plana slovenske Iskre, koja je brodogradilište preuzela 2019. godine, a koji uključuje niz strukturnih ulaganja u šibensko brodogradilište. Riječ je o obnovi i modernizaciji objekata i infrastrukture, nabavi nove opreme za brodogradnju, povećanju kapaciteta te podizanju energetske učinkovitosti. Tako je u cilju bolje energetske učinkovitosti i uporabe ekološki podobnih obnovljivih izvora energije već pripremljen projekt gradnje solarne elektrane na krovovima zgrada brodogradilišta, nazivne snage 1,1 megavata (MW), a za početak realizacije čekaju odluku Fonda za zaštitu okoliša, napomenuli su iz Iskra brodogradilišta. Istaknuli su da će Iskra samo u 2022. godini u hrvatske tvrtke u svom vlasništvu - Iskra brodogradilište Šibenik i Elku u Zagrebu, uložiti više od 15 milijuna eura.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.