05.11.2021 08:05
NEW YORK, 5. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu šesti dan zaredom, kao i Nasdaq, jer Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.


Dow Jones oslabio je 33 boda ili 0,09 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 15.940 bodova.

Pad Dow Jones indeksa s rekordnih razina posljedica je pritiska na dionice banaka, kao što su JPMorgan Chase i Goldman Sachs, nakon što je dan prije američka središnja banka poručila da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Fed je u srijedu objavio da će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.
Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi dolara mjesečno. Tako bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Fed je, također, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerojatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope. To je pozitivno utjecalo na tržište, pa su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine, šesti dan zaredom.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je otprilike 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na najnižu razinu u gotovo 20 mjeseci.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o zapošljavanju u listopadu. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 450.000, znatno više u odnosu na 194.000 u rujnu. Taj bi podatak mogao dati nešto jasniju sliku kada bi Fed mogao započeti s povećanjem kamata jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula 'puna zaposlenost'.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 6.987 bodova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.