04.11.2021 11:00
ZAGREB, 4. studenoga 2021. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da Vladina uredba o fiksiranju maloprodajnih cijena goriva izravno ugrožava male i srednje distributere koji su zbog toga u gubicima, a narušena im je i pozicija kod banaka i zaustavljene planirane investicije.

"Mali i srednji distributeri zapošljavaju 1.500 ljudi te članovi njihovih obitelji žive od dohotka koji je veoma mizeran ili su čak u gubitku. Problem je taj što uredba stavlja sve subjekte u velike gubitke, uništava financijski imidž pred bankarskim institucijama te zaustavlja bilo kakve daljnje investicije. Ako se produlji nakon 15. studenoga, upitna je opstojnost mnogih malih i srednjih poduzetnika", navodi se u priopćenju UGP-a.

Napominje i kako nabavne cijene iz tjedna u tjedan rastu, a da mali i srednji distributeri nisu u mogućnosti formirati cijenu. Zbog toga su, ističe se,  dovedeni su pred gotov čin i njihova situacija nije nimalo zadovoljavajuća. Dodaje se da su mali i srednji distributeri prisiljeni davati ugovorne popuste kupcima od 11 kuna nametnute fiksne cijene odnosno, umjesto da im ostane 0,60 kuna pripadajuće marže iz kojih plaćaju investicije, režijske troškove i plaće.

"Oni rade za nula kuna marže ili čak uz minus maržu kod nekih kupaca što dovodi do toga da krše porezni zakon", smatraju u Udruzi. S druge strane, navodi se, ako prekrše ugovorne obveze prema kupcima, postoji mogućnost tužbe.

Veliki distributeri, nasuprot malih, imaju više prostora u maržama da izdrže ovu situaciju, ali i oni trpe velike gubitke, kažu u UGP-u.

UGP smatra da je nametanje poduzetnicima da prodaju po fiksnoj cijeni protuustavno s obzirom na to da nije ponuđena nikakva kompenzacija za gubitke koji poduzetnici generiraju. Jedan manji distributer, izračunali su u UGP-u, zbog Vladine odluke generira  mjesečni gubitak između 150.000 i 200.000 kuna.

Udruga predviđa da će mnoge benzinske postaje, ako se stanje ne promijeni, morati zatvoriti vrata, budući da im je oduzeto pravo na formiranje cijena.Vlada je 14. listopada donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri. Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.