03.11.2021 08:30
NEW YORK, 3. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, dok ulagači čekaju odluke čelnika američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja.

Dow Jones ojačao je 138 bodova ili 0,39 posto, na 36.052 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 4.630 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 15.649 bodova. Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu treći, a S&P 500 i Nasdaq indeks četvrti dan zaredom jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je otprilike 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 40,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

U srijedu će u fokusu ulagača biti odluke i poruke čelnika američka središnje banke, nakon njihove redovne dvodnevne sjednice.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarna politika bila ključna za rast S&P 500 indeksa od početka godine za oko 23 posto.

„Tržišta su najsretnija kada su stvari predvidljive, kada se situacija razvija kao što se očekuje. A očekuje se smanjenje poticaja. Idućih tjedana pratit će se situacija na političkoj sceni, a nakon sezone objava poslovnih rezultata kompanija, u fokusu ulagača bit će ponovno makroekonomski pokazatelji”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 7.274 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,94 posto, na 15.954 boda, a pariški CAC 0,49 posto, na 6.927 bodova.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.