02.11.2021 08:58
Dionice
TOKYO, 2. studenoga 2021. (Hina/Reuters) – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, no trguje se oprezno uoči sjednice čelnika američka središnje banke koji će, kako se očekuje, najaviti smanjenje poticaja gospodarstvu.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale između 0,6 i 1,6 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Većina azijskih burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje su najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

„Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi zarada, premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja”, kaže Kristina Hooper, glavna analitičarka u tvrtki Invesco.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje. Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa. Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije.

Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata. Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarne politika znatno pridonijela rastu S&P 500 indeksa od početka godine za 22,8 posto.

„Ovo će biti važna sjednica Feda. Očekujemo da ćemo doznati plan smanjenja iznosa za kupnju obveznica”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,25 posto, na 93,92 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,07 posto, na 113,90 jena. No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1605 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,15 posto, na 84,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena, na 84,05 dolara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.