29.10.2021 10:03
ZAGREB, 28. listopada 2021. (Hina) -  Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani, kada je u istom razdoblju gubitak iznosio 31,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak. 
Pritom su konsolidirani prihodi te slavonskobrodske grupacije dosegnuli 252,9 milijuna kuna, što je 11,7 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi bili 306,5 milijuna kuna ili 3,7 posto manji. U financijskom izvješću se ističe i da je normalizirana EBITDA, donosno dobit umanjena za jednokratne troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija za potencijalne gubitke i otpise obveza, pozitivna i iznosi 16,7 milijuna kuna. Krajem rujna bilo je ugovoreno ukupno 219,5 milijuna kuna vrijednih poslova, pri čemu najviše, 125 milijuna, od švicarskog naručitelja.

Nakon odobrenja potpore za sanaciju od Vlade RH i Europske komisije u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, grupacija Đuro Đaković je uspjela stabilizirati svoju likvidnost, navodi se između ostaloga u izvješću. Nakon toga i proizvodni proces je optimiziran i kreće se nesmetano dok raste i razina poslovnih prihoda, poglavito prihoda od izvoza te bi sve trebalo završiti ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu kompanije. Kako se dalje ističe, trenutno se radi na dovršetku programa restrukturiranja grupacije te je u tijeku proces usuglašavanja i odobrenja programa restrukturiranja od strane Europske komisije, nakon čega se očekuje donošenje svih odluka nadležnih tijela. U slučaju neprihvaćanja programa vjerojatan scenarij je gašenja većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine. Uspjeh programa trebao bi značiti osiguranje dugoročne održivosti i stabilnog razvoja cijele grupacije, ističe se u izvješću.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.