27.10.2021 09:28
dionice
TOKYO, 27. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, unatoč novim rekordima na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači oprezni zbog visoke inflacije i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu. 
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto, nakon dva dana blagog rasta. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,5 posto. Azijski su ulagači oprezni zbog jačanja inflacijskih pritisaka u regiji i svijetu. Nakon nedavnog podatka da je u Novom Zelandu inflacija dosegnula najviše razine u 10-ak godina, jutros je objavljeno da su cijene na malo u Australiji porasle više od očekivanja, i to u mnogim sektorima, od najma stanova do goriva. „Nekoliko stvari zabrinjava ulagače, a vijesti o inflaciji stižu odasvud”, kaže Khoon Goh, direktor istraživanja u ANZ banci. Zbog toga se očekuje da će središnje banke uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku.

Tako se očekuje da će američki Fed već na sjednici idućega tjedna objaviti da počinje smanjivati iznos namijenjen kupnji obveznica, a idućeg godine mogao bi i povećati ključne kamatne stope, prvi put nakon dvije godine i izbijanja koronakrize. „Vjerujemo da je Fedova odluka o smanjenju iznosa za kupnju obveznica idućega tjedna gotova stvar. Sada u fokus ulagača ulazi pitanje kada će Fed povećati kamate”, kaže Goh. Većina analitičara smatra da će američka središnja banka početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine. Zbog toga azijske ulagače nisu ohrabrili ni novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je gotovo 30 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je više od 80 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 35,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto. Unatoč rekordima, najveća svjetska burza posljednjih dana raste sporo. „Tržište se umorilo. Cijene dionica porasle su uoči objave rezultata kompanija jer su svi očekivali da će biti dobri i robusni. I jesu, ali je tržište umorno nakon što je dosegnulo rekordne razine”, kaže Polcari.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,89 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113,85 na 114,05 jena. No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1600 dolara, kao i jučer u ovo doba. Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,28 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,32 posto, na 84,38 dolara. Cijena barela na londonskom tržištu kreće se na najvišim razinama u tri, a na američkom u sedam godina.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.