27.10.2021 09:06
MILANO/RIM, 26. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Vlada u Rimu sastavlja ponudu koja bi trebala uvjeriti Intel da uloži milijarde eura u sofisticiranu tvornicu čipova u Italiji, a Njemačka je trenutno favorit za Intelovu megatvornicu, rekla su tri izvora. 
Američki div planira u Europi izraditi proizvodne kapacitete bazirane na najsuvremenijoj tehnologiji kako bi podmirio potražnju za čipovima, potaknut nestašicom koja trenutno posebno teško pogađa europsku automobilsku industriju. Italija već pregovara s Intelom o potencijalnoj investiciji, koja bi prema preliminarnim procjenama mogla premašiti četiri milijarde eura, rekli su upućeni izvori krajem prošlog tjedna. Ukupan iznos mogao bi dosegnuti i osam milijardi eura, ovisno o Intelovim planovima, dodao je jedan od izvora koji su željeli ostati anonimni jer su detalji razgovora povjerljivi. Rim je spreman sudjelovati u financiranju investicije i ponuditi Intelu povoljne uvjete, uključujući radnu snagu i troškove energije, rekli su izvori. Tvornica bi u Italiji otvorila više od tisuću radnih mjesta, dodali su. "Vlada priprema vrlo detaljnu ponudu, a cilj je postići dogovor do kraja godine. Razgovori s Intelom poprilično su odmakli, dogovor još nije postignut, ali bude li vlada uložila velike napore, ima dobre šanse da tvornicu dovede u Italiju", rekao je jedan od izvora.

Potencijalne lokacije uključuju područje Mirafiori u Torinu, sjedištu proizvođača automobila Stellantisa, i Cataniu na Siciliji, gdje već posluje francusko-talijanski proizvođač čipova STMicroelectronics, rekli su izvori. Intel nije želio komentirati svoje planove. Najveći je projekt američke skupine u Europi planirana megatvornica čipova, a kao vodeća lokacija profilirao se njemački Dresden, rekli su izvori, koji nisu izravno uključeni u razgovore o izboru lokacije za tu tvornicu. Konkurent je Njemačkoj Francuska dok se Italija natječe s Poljskom za pogon za pakiranje.  Intel još nije donio konačnu odluku ni o jednoj lokaciji i planovi bi se mogli promijeniti u narednim tjednima, rekli su izvori. Šef Intela Pat Gelsinger izjavio je u rujnu da će odluku objaviti do kraja godine. Kompanija planira u idućih deset godina u Europi uložiti 80 milijardi eura, napominje Reuters. 

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.