27.10.2021 09:07
Rijeka, 26. listopada 2021. (Hina)RIJEKA, 26. listopada 2021. (Hina) - Lanac marina Adriatic Croatia International Club (ACI)  je u trećem tromjesečju ove godine ostvario 89,5 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 20,1 milijun kuna ili 29 posto više nego u istom razdoblju lani, priopćeno je u utorak iz te tvrtke. 
Takav rezultat je, kažu u ACI-ju, ostvaren zahvaljujući ubrzanom procjepljivanju, najvišim standardima zaštite u marinama, ublažavanju epidemioloških mjera te otvaranju granica. Ističu da je riječ o rezultatu na razini trećeg kvartala rekordne 2019., kada je ACI imao prihod od 88,7 milijuna kuna. Od značajnijih ulaganja tijekom ove godine navode rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, za što je tijekom 2021. utrošeno 19,8 milijuna kuna, zatim uređenje uredskih i charter prostorija te sidrenog sustava gatova u ACI marini Vodice od 1,9 milijuna kuna. Navode i podmorske preglede, sanaciju i održavanje sidrenih sustava i gatova u ACI marini Skradin od 1,1 milijun kuna i druga ulaganja s ciljem podizanja standarda i kvalitete u marinama.

Direktor ACI-ja Kristijan Pavić rekao je da su u toj tvrtki, promatrajući rezultate, posebice rezultate trećeg kvartala, izuzetno zadovoljni. "Sve aktivnosti koje smo poduzimali radi pripreme sezone, s posebnim naglaskom na sigurnost i zaštitu zdravlja djelatnika i gostiju, osigurale su porast poslovnih prihoda i sezonu na tragu 2019.," rekao je. Naglasio je da završetak sezone u nautici predstavlja i početak pripreme iduće sezone, spomenuvši pritom cjelovitu rekonstrukciju lukobrana na Korčuli i nove investicije, započete nakon sezone - u marinama Dubrovnik, Trogir, Žut i Piskera, Rab, Milna i Vodice. "Sve navedeno, kao i novi projekti koji su pokrenuti tijekom godine, ukazuje na dinamično razdoblje u kojem se ACI nalazi,“ kazao je Pavić. Iz ACI-ja podsjećaju da su zajedno s tvrtkom Gitone Kvarner, koja je dio poznate Lurssen grupacije, ove godine osnovali zajedničku tvrtku ACI-GITONE d.o.o. Ta se tvrtka javila na natječaj za dodjelu koncesije u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci, buduće ACI marine Rijeka, što je najveći i najznačajniji nautički projekt u povijesti Hrvatske, poručili su.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.