26.10.2021 08:53
ZAGREB, 25. listopada 2021. (Hina) - Optima Telekom Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 450 tisuća kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je zabilježen neto gubitak od 3,1 milijun kuna, pokazalo je financijsko izvješće te kompanije objavljeno u ponedjeljak. 
"Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila neto dobit u iznosu od 0,5 milijuna kuna pod utjecajem veće EBITDA-e, pozitivnog utjecaja financijskog rezultata i manjeg oporezivanja, što je djelomično neutralizirano većom amortizacijom", stoji u priopćenju za medije kompanije. Kako je navedeno, Grupa je od siječnja do kraja rujna 2021. godine u odnosu na isto razdoblje lani ostvarila veću EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 0,6 posto, uz rast EBITDA marže od 0,3 postotna boda na 27,2 posto. Takva kretanja u prvih devet mjeseci primarno su rezultat većih pozitivnih utjecaja međunarodnog standarda financijskog izvještavanja - MSFI 16 uslijed sezonalnih efekata, naveli su iz Optime. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupni poslovni prihodi iznosili su 336,4 milijuna, što je 0,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su ukupni poslovni rashodi bili 227,5 milijuna ili 1,5 posto manji na godišnjoj razini.

Iz Optime je napomenuto da je u rezidencijalnom segmentu poslovanja u pr­vih devet ovogodišnjih mjeseci najveći naglasak stavljen na očuvanje korisničke baze i rast njezine vrijednosti. No, unatoč tome, ukupan broj korisnika usluga (IPTV, Internet, JGU) na kraju trećeg kvartala 2021. godine, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, bio je manji za 8,2 posto, što je u prvih devet mjeseci rezultiralo smanjenjem prihoda od telekomunikacija za 7,5 posto. U poslovnom segmentu, naveli su iz Optime, u prvih devet mjeseci 2021. ukupni prihodi od ICT i telekomu­nikacijskih usluga bilježe rast od 1,4 posto. Pritom, od prodaje ICT rješenja i usluga ostvaren je prihod od 11,2 milijuna kuna, što je rast od 13,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prihodi od telekomunikacijskih usluga u poslovnom segmentu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci bili manji za 0,4 posto na godišnjoj razini. Na razini prvih devet mjeseci, ukupni prihodi od vele­prodajnih usluga veći su za 50,3 posto u odnosu na ostvarene prihode u istom razdoblju prošle godine, a što je primarno rezultat porasta tranzitnog prometa između međunarodnih destinacija, izvijestili su iz Optima Telekoma.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci iznosila su 59 milijuna kuna, od čega je 29,1 milijun kuna uložen u kapitalizaciju sadržaja, a 8,3 milijuna kuna u izgradnju optičke infrastruk­ture, pristupnu mrežu i jezgru mreže. Nadalje, ulaganja u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima iznosila su pak 12,9 milijuna kuna, u sustave informacijskih tehnologija 8,6 milijuna kuna, dok su opća ulaganja iznosila 0,1 milijun kuna. Predsjednik Uprave Optima Telekoma Boris Batelić izjavio je da je u prvih devet mjeseci kompanija stavila naglasak na očuvanje vrijednosti korisničke baze, povećanje kvalitete i brzine isporuke usluga te unaprjeđenje korisničkog iskustva." Sukladno globalnim trendovima eksponencijalno raste broj korisničkih interakcija putem digitalnih kanala i platformi koje kontinuiramo razvijamo i na koje se sve više oslanjamo, osobito u okviru procesa podrške korisnicima i prodaji. U prihodovnom dijelu želim istaknuti očuvanje velikog broja ugovora u segmentu poslovnih korisnika, što je vrlo izazovno za ostvariti u naglašeno kompetitivnom okruženju naše djelatnosti. Prodaja ICT usluga i rješenja kontinuirano raste te se sve snažnije pozicioniramo u tom segmentu. Pozitivnim trendovima značajno je pridonio i oporavak veleprodajnih prihoda", rekao je Batelić. Vezano uz proces prodaje Optima Telekoma, podsjetio je Batelić, u srpnju je objavljeno da je Telemach Hrvatska potpisala ugovor o kupoprodaji 54,31 posto dionica društva te da je finalizacija transakcije podložna regulatornim odobrenjima i drugim ugovorenim uvjetima.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.