26.10.2021 08:51
LONDON, 25. listopada 2021. (Hina) - Vodeće britanske telekomunikacijske mreže pristale su automatski blokirati gotovo sve internetske pozive koji dolaze iz inozemstva, a izgledaju kao da dolaze iz Velike Britanije, priopćilo je britansko vijeće za elektroničke medije Ofcom. 
Kriminalci koriste Internet kako bi ostvarili pozive ili poruke koji izgledaju kao da su stvarni i kao da dolaze s pravog telefonskog broja. Gotovo 45 milijuna britanski potrošača ovog je ljeta bilo na meti takvih telefonskih prijevara. Ofcom je priopćio kako očekuje da će mjere biti uvedene „prioritetnom“ brzinom. Do sada je jedan operater poduzeo određene korake, dok druge telekomunikacijske mreže još uvijek istražuju metode, priopćio je regulator. "Radili smo s telekomunikacijskim tvrtkama na implementaciji tehnoloških rješenja, uključujući blokiranje sumnjivih međunarodnih poziva koji su maskirani britanskim brojem", rekla je direktorica Ofcoma Lindsey Fussell. Dodala je da je rješavanje problema telefonskih prijevara "složen problem" koji zahtijeva koordinirane napore policije, vlade, drugih regulatornih tijela i industrije. Taj potez uslijedio je nakon višemjesečnih razgovora između Ofcoma i britanske telekomunikacijske industrije.

Hoće li planovi uspjeti?

Tehnologiju pozivanja korištenjem interneta, poznatu i kao Voice Over Internet Protocol (VoIP), svake godine koriste milijuni potrošača diljem svijeta kako bi ostvarili besplatne ili jeftine telefonske pozive. VoIP koriste i popularne usluge za komunikaciju poput WhatsAppa, Skypea, Zooma i Microsoft Teamsa. Britanske dnevne novine The Telegraph, koje su prve u nedjelju objavile priču, navele su izvore iz britanske vlade koji su doveli u sumnju Ofcomove planove. Izvori tvrde da blokiranje poziva i poruka od stranih davatelja VoIP usluga neće uspjeti zaustaviti prijevare, jer se većina Velike Britanije još uvijek oslanja na stare bakrene ISDN mreže koje datiraju iz 1970-ih. Međutim, stručnjaci za sigurnost s kojima je BBC razgovarao se ne slažu. „Ovo nije regionalni problem niti je ograničen na jednu vrstu infrastrukture, ovo je sustavno pitanje koje omogućuje kriminalu da prijeđe bilo koju granicu“, rekao je glavni istraživač sigurnosti u američkog kompaniji za kibernetičku sigurnost Human Gabriel Cirlig.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.