21.10.2021 09:20
LONDON, 20. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom. 
Na londonskom je tržištu cijena barela bila 85 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,23 dolara. Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u studenome trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 82,11 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u prosincu cijena mu je pala 98 centi, na 81,46 dolara. Tržišta pozorno prate probleme s opskrbom energentima u Kini, a fokus je na nastojanjima Pekinga da poveća proizvodnju ugljena čije su cijene u proteklim danima dosegnule rekordne razine kako bi osigurao opskrbu strujom i toplinskom energijom na pragu zime. Kinesko Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme priopćilo je u utorak da će vratiti cijene ugljena u razumne okvire i suzbiti sve nepravilnosti koje remete tržišni poredak i zlonamjerne špekulacije u trgovini terminskim ugovorima za isporuku termalnog ugljena."Kina planira poduzeti korake kako bi zakočila nagli rast cijena na domaćem tržištu ugljena, što bi moglo stvoriti značajan pritisak na tamošnje cijene ugljena i preokrenuti trend prebacivanja na naftu", priopćio je Commerzbank.

Problemi u opskrbi plinom i ugljenom i rast njihovih cijena poduprli su i tržišta nafte budući da su proizvođači struje umjesto njih počeli koristiti dizel i mazut. Cijene kineskog ugljena i druge robe pale su u jutarnjoj trgovini, a to je stvorilo pritisak i na cijene nafte. Uteg naftnim tržištima bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, prema navodima tržišnim izvorima, znatno veći no što su analitičari očekivali. Zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, lož ulje i kerozin, zabilježile su pak neočekivano veliki pad, signalizirajući snažnu potražnju. Vlada će objaviti službene podatke o zalihama tokom dana. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 83,48 dolara, što znači da je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.