20.10.2021 10:05
5G
STOCKHOLM, 19. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u utorak o blagom rastu dobiti u trećem tromjesečju budući da je izgubljeni tržišni udio u Kini uspio nadoknaditi na drugim tržištima. 
Ericssonova je neto dobit u razdoblju od srpnja do rujna porasla četiri posto, na 5,8 milijardi švedskih kruna (578,5 milijuna eura).Dobit prije kamata i poreza (EBIT) uvećana je dva posto, na 8,8 milijardi kruna.Neto prihod bilježio je pak isti postotni pad, kliznuvši na 56,3 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i izmjene u strukturi grupe pala je jedan posto.  U ključnom odjelu opreme za mobilne mreže bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zahvaljujući povcanju udjla na pojdinim tržištima koj j nadoknadilo pad u Kini. Udio prihoda koje Ericsson ostvaruje u Kini pao je s 10 do 11 na oko tri posto, rekao je u intervjuu financijski direktor Ericssona Carl Mellander, i time je izbrisana korist od popunjavanja praznina nastalih povlačnjem kineskog Huaweija s pojedinih tržišta pod pritiskom američke vlade.

Švedska je Huaweiju prije godinu dana zabranila prodaju 5G opreme, a Ericsson je otada izgubio većinu udjela u kineskom tržištu neuspješnim natjecanjem za opremanje mobilne mreže kineskih telekomunikacijskih tvrtki. Prihod u Kini pao je u trećem tromjesečju za 3,6 milijardi kruna i Ericsson planira promijeniti organizaciju prodaje i isporuke. Prodaja je počela padati u drugom tromjesečju, a do istog razdoblja iduće godine bit će pretočena u gubitak na godišnjoj razini, istaknuo je financijski direktor švedske tvrtke. Slabiji rezultat u Kini nadoknadili su ugovori s američkim telekomunikacijskim divovima Verizonom, AT&T-om i T-Mobile-om. Ericssonovo poslovanje pritisnuli su i problemi u globalnim lancima opskrbe. "Krajem trećeg tromjesečja na našu su prodaju u određenoj mjeri utjecali i poremećaji u opskrbnom lancu, a takvi će problemi predstavljati rizik  i u razdoblju koje je pred nama", rekao je izvršni direktor Ericssona Börje Ekholm. Tvrtka zbog nestašice čipova nije kupcima isporučila određeni hardver, što je, uz logističke probleme, dovelo do pada prihoda, rekao je Mellander.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.