19.10.2021 08:59
AMSTERDAM, 18. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Nizozemski proizvođač medicinskih uređaja Philips izvijestio je u ponedjeljak o padu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zbog problema u nabavi i opoziva potencijalno štetnih uređaja za liječenje apneje.
U razdoblju od srpnja do rujna Philipsov prihod pao je 7,6 posto, na 4,2 milijarde eura, kada se isključe izvanredne stavke, pritisnut manjkom elektroničkih dijelova, poput memorijskih čipova, i nestašicom kontejnera koji su omeli proizvodnju i isporuke. Prilagođena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) pala je 25 posto, na 512 milijuna eura. Proizvođači memorijskih čipova nisu mogli pratiti Philipsovu potražnju, rekao je izvršni direktor kompanije Frans Van Houten, dodavši da su narudžbe proizvoda u rasponu od električnih četkica za zube do sustava za nadzor pacijenata u trećem tromjesečju porasle 17 posto.

Brodovi koji prevoze Philipsove proizvode zapeli su pak u lukama diljem svijeta jer se međunarodna trgovina brzo oporavila od pada izazvanog covidom-19."Očekujemo da će se gužve u lukama uskoro raščistiti, a nestašica čipova mogla bi biti pod kontrolom do druge polovine iduće godine", rekao je Van Houten. Problemi u nabavnom lancu stajali su Philips u trećem tromjesečju 150 milijuna eura prihoda, a u četvrtom tromjesečju taj će iznos porasti na 200 milijuna eura, dodao je. Tokom 2022. prihod bi po njegovim riječima ponovo trebao rasti. Uprava napominje i da je izdvojila 500 milijuna eura za popravak i zamjenu popularnih uređaja za liječenje apneje u snu, ističući da iznos ne pokriva moguće troškove sudskih sporova. Philips se suočava s više od stotinu grupnih tužbi zabrinutih pacijenata koji tvrde da pjena u spornim uređajima možda uzrokuje rak ili druge zdravstvene probleme. Van Houten je rekao da je još prerano za procjenu troškova sudskih sporova, istaknuvši da Philips surađuje sa stručnjacima kako bi utvrdili kakve zdravstvene rizike pjena nosi. Rezultat tih analiza bit će poznat iduće godine, dodao je čelnik nizozemske tvrtke.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.