18.10.2021 10:38
dionice
LONDON, 18. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale jer je ulagače zabrinuo podatak o usporavanju oporavka kineskog gospodarstva, a plaše se i jačanja inflacije zbog rasta cijena energenata i sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, izgubivši dio prošlotjednog dobitka. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,10 posto, na 7.225 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,30 posto, na 15.536 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 6.673 boda. Gotovo svi sektorski indeksi jutros su u minusu jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva i mogućnost jačanja inflacijskih pritisaka. S druge strane, porasle su cijene dionica u naftnom sektoru jer se cijena barela nafte na londonskom tržištu probila iznad razine od 85 dolara. Porasle su i cijene dionica u rudarskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena sirovina.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu cijene dionica pale između 0,1 i 0,4 posto. U Australiji i Južnoj Koreji blago su, pak, porasle. Ulagači su oprezni jer je jutros objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Usporavanje oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize posljedica je, kažu analitičari, poremećaja u nabavnim lancima i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, što je usporilo proizvodnju. No, nakon oštrog pada odmah nakon objave tih podataka, kineske su se burze ponešto stabilizirale jer se ulagači nadaju da će vlasti uvesti nove poticajne mjere. „U odgovoru na slabe gospodarske pokazatelje, koje očekujemo idućih mjeseci, vjerujemo da će vlasti poduzeti nove mjere za podršku rastu. Očekujemo da će se problemi s nedostatkom struje i rezanjem proizvodnje u četvrtom tromjesečju smanjiti”, kaže Louis Kuijs, direktor za Aziju u kompaniji Oxford Economics. Tako je tjedan na azijskim tržištima počeo opreznim trgovanjem, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, uglavnom zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. No, ulagači su zabrinuti zbog poremećaja u nabavnim lancima, ali i zbog rasta inflacijskih pritisaka, što bi moglo natjerati monetarne vlasti na zaoštravanje politike.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.