14.10.2021 09:15
MUENCHEN, 13. listopada 2021. (Hina/dpa) - Hakeri su proteklih mjeseci učestalo napadali kompanije, a na udaru bi se mogli naći i nabavni lanci, upozorio je u srijedu njemački osiguravatelj Allianz.
Problemi u opskrbi otežavaju poslovanje u cijelom svijetu, a dodatne probleme mogli bi izazvati kibernetički napadi na nabavne lance,  potencijalno "novi veliki trend", izjavio je šef Allianzovog odjela za osiguranje poslovanja AGCS Jens Krickhahn. Mete bi u prvom redu bili proizvođači osnovnih dobara, prognoziraju u Allianzu, a hakerima bi zanimljive mogle biti i informatičke tvrtke koje poslovnim klijentima organiziraju i održavaju IT sustave, obično uz više servera. Napadači mogu preko informatičkih tvrtki u kratkom roku instalirati ucjenjivački softver u čitav računala u sustavima njihovih poslovnih klijenata, blokirati ih i tražiti novac, objašnjava njemačka kompanija u danas objavljenom izvješću. Softver se obično instalira preko privitka u elektroničkoj pošti, napominju. Hakeri su proteklih mjeseci izveli niz takvih napada, naglašava Allianz, izdvojivši primjer blokade IT sustava američkog sustava cjevovoda Colonial Pipeline u svibnju ove godine koja je utjecala na poslovanje niza kompanija u istočnom dijelu SAD-a. U Allianzu primjećuju i da napadači sada traže znatno više novca, Prije samo pet godina tražii su obično nešto manje od 10 tisuća dolara, a u prošloj godini njihovi su se zahtjevi prema Krickhahnu popeli na 30 milijuna dolara. "Ovih dana zahtijevaju i do 50 milijuna dolara", dodao je.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.