13.10.2021 10:15
INDEKSI
LONDON, 13. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog jačanja inflacijskih pritisaka i skorašnjeg smanjenja monetarnih poticaja. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,55 posto, na 7.090 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 15.122 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 6.510 bodova. A na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer pao više od 1 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,4 i 1 posto, dok se u Hong Kongu ne radi radi snažnog uragana.

Ulagači su oprezni jer se plaše da će visoka inflacija navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava. Jutros je objavljeno da je kineski izvoz u rujnu porastao 28 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. No, uvoz je porastao manje nego što se očekivalo, za 17,6 posto. Suzdržanost na tržištima posljedica je i jučerašnjeg pada burzovnih indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom. Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja počinje u srijedu objavom financijskog izvješća JPMorgana, a potom i drugih velikih banaka. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija. „Institucionalni ulagači su oprezni, čekaju da vide kakve su zarade kompanija i kako su na njih utjecali manjak sirovina, poremećaji u nabavnim lancima i više kamate. Mnogi od tih faktora već su ugrađeni u cijene dionica na tržištu”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities. Ulagači su suzdržani i zbog toga što će u srijedu biti objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice Feda, koji bi mogli pojasniti kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje.

U srijedu će biti objavljeno i izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati kako se kreće inflacija. Nakon dugotrajnog rasta tržišta kapitala, posljednjih tjedana splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama jer snažno rastu cijene nafte i ostalih energenata, što bi moglo dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju i tako izazvati usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize. Uz to, središnje banke u svijetu pripremaju se za smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvima, pa će biti smanjen priljev svježeg novca na tržišta.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.