13.10.2021 10:07
LONDON, 12. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Britanski diskontni zračni prijevoznik EasyJet objavio je u utorak da u fiskalnoj 2021. godini očekuje gubitak od najmanje 1,135 milijardi funti (1,54 milijarde dolara) zbog ograničenja u pandemijskom okruženju. 
Za fiskalnu 2021. godinu koja je završila 30. rujna, a bila je obilježena pandemijom i ograničenjima putovanja, kompanija prognozira gubitak u rasponu od 1,135 milijardi funti (1,54 milijarde dolara) do 1,175 milijardi funti. Konačne rezultate poslovanja, kako su najavili, objavit će 30. studenoga. Ujedno su podigli procjenu kapaciteta za razdoblje od listopada do prosinca na 70 posto pretpandemijskih razina. U rujnu su bili prognozirali da će dosegnuti 60 posto. Kao pozitivan zaokret ističu oporavak potražnje za odmorom u toplim odredištima tijekom zime, poput Egipta i Turske, najavljujući i da će u listopadu imati više letova na Kanarske otoke nego u pretpandemijskoj 2019. godini. Izdvajaju i veću potražnju za poslovnim putovanjima. "Očito je da je oporavak u tijeku", zaključio je izvršni direktor Johan Lundgren.

Nastojeći potaknuti oporavak od pandemije, easyJet je u rujnu iznenadio objavom izdanja prava na dionice u iznosu 1,2 milijarde funti. Otkrio je tada i da je odbio "oportunističku" ponudu ponuđača za kojeg se vjeruje da je Wizz Air, podsjeća Reuters. Zbog velike izloženosti matičnom tržištu Velike Britanije, gdje su dulje na snazi bila stroža pravila za putovanja u usporedbi s ostatkom Europe, oporavak EasyJeta tijekom ljeta bio je nešto sporiji u odnosu na neke konkurente kao što je Ryanair. Britanija je nedavno ublažila pravila, ukinuvši neke testove, što pomaže oporavku rezervacija, napominju iz EasyJeta. Dodaju i da ipak ne mogu dati smjernice za fiskalnu 2022. godinu budući da im je teško prognozirati na dulji rok jer, kako kažu, klijenti rezerviraju letove bliže datumu putovanja. Objavili su i da neće preporučiti isplatu dividende za fiskalnu 2021. godinu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.