11.10.2021 09:42
ZAGREB, 10. listopada 2021. (Hina) - Talijanska tvrtke Telepass, koja u Italiji pruža usluge Europske elektonske naplate cestarine (EENC), želi sa svojim ENC uređajima naplaćivati cestarinu na hrvatskim autocestama, saznaje Jutarnji list. 
U tijeku su razgovori HAC-a i Telepassa oko uvjeta ulaska na hrvatsko tržište, donosi dnevnik u broju od nedjelje. Ako bi Telepass ušao na hrvatsko tržište, korisnici njegova ENC uređaja ili nekog drugog Telepassova kompatibilnog uređaja u Hrvatskoj bi mogli ući na autocestu bez kupovanja ENC uređaja od HAC-a ili Bina Istre. Hrvatski vlasnik Telepassova uređaja mogao bi i plaćati cestarinu u svim drugim državama EU u kojima ta tvrtka ima ugovor o pružanju usluge Europske elektronske naplate cestarine. Da bi se pak s HAC-ovim ENC uređajem mogla plaćati cestarina u Italiji, HAC bi morao sklopiti ugovor s tamošnjim upraviteljima autocesta. Europska komisija još je prije nekoliko godina usvojila Direktivu o jedinstvenom sustavu elektronske naplate cestarine na cijelom području EU, no on se u praksi pokazao neprovedivim. Stoga je nedavno donesena nova Direktiva o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene podataka o neplaćanju cestarine na području Unije koja znatno pojednostavljuje EENC. Prema toj Uredbi, jedan pružatelj usluge EENC-a trebao bi korisniku omogućiti plaćanje cestarine putem jednog uređaja u najmanje četiri članice Unije. Ovu direktivu Hrvatska će implementirati u svoj novi Zakon o cestama koji je u javnoj raspravi te će se njima olakšati ulazak stranih pružatelja usluge naplate EENC-a.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Telepass ne želi čekati uvođenje novog sustava elektronske naplate cestarine u Hrvatskoj već na ovo tržište želi ući što prije, što je i razumljivo s obzirom na velik broj talijanskih državljana koji dolaze na jadransku obalu te uzeti dio financijskog kolača od naplaćene cestarine u Hrvatskoj. Prema novom zakonu, HAC bi Telepassu plaćao naknadu za pružanje usluge EENC-a, a tek će se odrediti koliko će ona iznositi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.