08.10.2021 13:13
dionice
LONDON, 8. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.098 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 15.259 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.613 bodova. I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto i na putu dobitaka u ovom tjednu od 0,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, što se zahvaljuje dogovoru između demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja. Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a dogovoreno je da će se do prosinca povećati za 480 milijardi dolara. O tome se još treba glasati u Kongresu, no po svemu sudeći, zasad je izbjegnut kolaps saveznih financija. „Tržište je poraslo zahvaljujući blagom pomaku Washingtona prema racionalnom rješenju koje omogućuje vlastima da mogu plaćati svoje račune, ispisati neke čekove”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partners.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica porasle prvog dana trgovanja nakon praznika od gotovo tjedan dana, što se zahvaljuje podacima o jačanju aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u rujnu. Posljednjih su mjeseci kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne struje u nekim regijama. Unatoč današnjem rastu šangajske burze, ulagači su oprezni i ne žele previše riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u u rujnu. Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 500.000, nakon što je mjesec dana prije povećan za 235.000.No, kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim razinama, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu. „Moguće je da podaci budu slabiji od očekivanja, no trebao bi biti veliki podbačaj da bi se Fed predomislio. Očekujemo da će u studenome najaviti smanjivanje iznosa za kupnju državnih obveznica. Budu li podaci o zapošljavanju doista snažni, dolar bi mogao ojačati jer bi to značilo da bi Fed mogao reagirati odmah”, pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.