08.10.2021 13:11
FRANKFURT, 8. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Njemački izvoz pao je u kolovozu prvi puta od početka pandemije zbog problema u nabavi i nestašice sirovina, izvijestio je u petak statistički ured Destatis. 
Njemačka je u kolovozu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima izvezla robu u vrijednosti 113 milijardi eura, za 1,2 posto manje nego u srpnju, pokazuje izvješće Destatisa. Vrijednost izvoza smanjila se na mjesečnoj razini prvi puta od travnja prošle godine kada su vlade počele uvoditi stroge mjere kako bi zakočile širenje koronavirusa. Uvoz robe porastao je pak 3,5 posto, na 100,1 milijardu eura. Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom pao u kolovozu za 26,6 posto u odnosu na srpanj, na 13 milijardi eura. Njemačke izvoznike, posebno u ključnom automobilskom sektoru, teško pogađaju poremećaji u nabavi, nestašica sirovina i kontejnera i zastoji u lukama, koji su već rezultirali snažnim rastom cijena, a pogodili su i potražnju. Narudžbe u njemačkoj industriji pale su tako u kolovozu, odražavajući dvoznamenkasti pad potražnje iz zemalja izvan eurozone.

Usporedba s prošlogodišnjim kolovozom, kada je svjetsko gospodarstvo bilo u dubokoj krizi zbog pandemije covida 19, pokazuje rast njemačkog izvoza za 14,4 posto, te uvoza za 18,1 posto. Izvoz robe u SAD porastao je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz 22,4 posto, na 9,4 milijarde eura. Izvoz u Kinu uvećan je daleko skromnijih 4,4 posto, na 7,6 milijardi eura. Najviše je robe Njemačka uvezla iz Kine, u vrijednosti 11,4 milijarde eura, za 20,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Uvoz iz SAD-a porastao je 12,3 posto, na 6,3 milijarde eura. Izvoz u zemlje EU-a uvećan je 15,7 posto, na 55,7 milijardi eura. Uvoz je pak porastao 11,2 posto, na 47 milijardi eura. Njemačka trgovinska komora nedavno je procijenila da će njemački izvoz ove godine porasti osam posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.