07.10.2021 10:10
INDEKSI
ZAGREB, 7. listopada 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa na najvišim razinama u više od godinu i pol dana, a promet bi, kao i prethodnih dana, mogao biti solidan.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je u srijedu blagih 0,03 posto, na 2.033 boda, a Crobex10 za 0,01 posto, na 1.245 bodova. Tako je Crobex i dalje na najvišoj razini od veljače prošle godine, dok se Crobex10 kreće oko najviše razine od ožujka 2017. Među sektorskim indeksima, najviše su na dobitku bili transportni, za 3,1 posto, i industrijski, a 2,49 posto, dok je najviše oslabio turistički, za 0,73 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 13,5 milijuna kuna, oko 1,2 milijuna manje nego dan ranije. Uz to, ostvareno je 5,4 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 1.550 kuna za dionicu. „Minimalni rast dioničkih indeksa, uz nešto skromniju trgovinsku aktivnost, čini kratak sažetak jučerašnjih zbivanja na domaćem tržištu kapitala. Pritom je milijunski promet ostvaren sa četiri izdanja”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci. Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 3,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,95 posto, na 31,2 kune. Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 2,15 milijuna kuna i rastom cijene za 2,91 posto, na 566 kuna. Milijunske promete zabilježile su još dionice HT-a i Jadroplova. Pritom je cijena dionice HT-a stagnirala na 190 kuna, a Jadroplova skočila za 4,76 posto na 77 kuna. Najveći skok cijene ostvarila je dionica Đure Đaković grupe, za 10,95 posto, na 4,66 kuna. S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica Liburnia Riviera Hotela, s padom cijene za 7,33 posto, na 2.780 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 49 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 13 pala, a 16 stagnirala.

Europske burze pale, Wall Street porastao

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,15 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46, a pariški CAC 1,26 posto. „Na europskim burzama dionički indeksi su pretrpjeli oštru korekciju. Nedavni rast cijene nafte, uz dvodnevno divljanje cijene prirodnog plina na europskom tržištu, zabrinuli su mnoge ulagače i potakli rasprodaju rizične imovine uslijed straha od rasta inflacije. Također, veći od očekivanja pad njemačkih industrijskih narudžbi dodatno je učvrstio negativan sentiment”, objašnjava Jozo Leko. Na Wall Streetu su, pak, burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom. Dow Jones porastao je 0,30 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,41, a Nasdaq indeks 0,47 posto. „U SAD-u su objavljeni podaci o većem nego što se očekivalo broju novozaposlenih kod privatnih poslodavaca, no američki dionički indeksi svejedno su ostvarili pad vrijednosti na otvaranju trgovine na Wall Streetu. Jačanje inflacije, čijem rastu pridonosi rast cijene nafte i prirodnog plina, te pozitivan razvoj događaja na tržištu rada stvaraju dodatni pritisak na Fed zbog kojeg bi moglo doći do zaoštravanja monetarne politike. To su bili razlozi negativnih predznaka dioničkih indeksa na otvaranju trgovanja. No, kasnija objava informacije da bi u konačnici moglo doći do dogovora u američkom Kongresu o povećanju limita državnog zaduživanja preokrenula je situaciju na tržištima, te su američki indeksi nadoknadili početne gubitke i dan zaključili rastom vrijednosti”, objašnjava Jozo Leko.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.