07.10.2021 10:07
ZAGREB, 6. listopada 2021. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su porasle za 12,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), što je novi najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine.
To je sedmi mjesec zaredom da proizvođačke cijene u Hrvatskoj rastu na godišnjoj razini, a nakon kolovoškog rekordnog porasta za 9,3 posto, u rujnu su dosegnule novu najvišu razinu od početka praćenja. Rast godišnje stope proizvođačkih cijena započeo je ožujku ove godine i iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima rast je samo ubrzavao pa je u travnju iznosio 5,8 posto, u svibnju 7,6 posto, lipnju 7,2 posto i srpnju 7,9 posto. U odnosu na kolovoz, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su bile 2,2 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena dobrim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u rujnu u usporedbi s kolovozom one više za 0,5 posto, a u usporedbi s lanjskim rujnom za 3,5 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu u rujnu su mjesečnoj razini porasle za jedan posto, a na godišnjoj za 10,1 posto .Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u rujnu porasle za 3,2 posto u odnosu na kolovoz te 13,7 posto prema rujnu lani. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu su u usporedbi s kolovozom na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 9,4 posto, kapitalnih proizvoda za 0,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za po 0,1 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na domaćem su tržištu na mjesečnoj razini najviše porasle cijene u rudarstvu i vađenju, za 40,3 posto. Tu je i rast od 0,9 posto u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te za 0,7 posto u prerađivačkoj industriji, dok su cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Daljnje ubrzavanje rasta cijena na godišnjoj razini

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini na domaćem tržištu DZS registrira od veljače ove godine, od kada njihov rast neprestano ubrzava te je od svibnja stopa iznad sedam posto - u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine proizvođačke su cijene na domaćem tržištu porasle za 7,3 posto, u lipnju za 7,8 posto, u srpnju za 8,7 posto, u kolovozu za 10,2 posto, a u rujnu je zabilježen daljnji porast, za 13,7 posto u odnosu na rujan lani. Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 42,2 posto. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda u rujnu su prema istom mjesecu lani porasle za 6,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju te kapitalnih proizvoda za po 2,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini najviše, za 217,2 posto porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, ponajviše pod utjecajem  cijena u području vađenja sirove nafte i prirodnog plina koje bilježi rast za čak 490,1 posto. Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji su u odnosu na rujan lani porasle za 7,9 posto. U okviru prerađivačke industrije najveći rast, za 56 posto, bilježe cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, te cijene proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda, s rastom od 16,3 posto. Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj razini porasle za 3,4 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto, pokazala je statistika DZS-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.