06.10.2021 09:46
dionice
NEW YORK, 6. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od prethodnoga dana jer su se oporavile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft.

Dow Jones porastao je 311 bodova ili 0,92 posto, na 34.314 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,05 posto, na 4.345 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 14.433 boda. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora. Nakon što su dan prije cijene dionica Applea, Microsofta, Amazona i Alphabeta pale više od 2 posto, jučer su porasle više od 1 posto. Dionica Facebooka poskupila je, pak, više od 2 posto, nakon što je dan prije zbog pada aplikacija te društvene mreže pojeftinila oko 5 posto. U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u financijskom, komunikacijskom i tehnološkom. Zahvaljujući tome, S&P 500 i Nasdaq indeks odmaknuli su se od najnižih razina od srpnja, pri čemu je S&P sada udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute početkom rujna, oko 3 posto.

Na najvećoj svjetskoj burzi posljednjih se dana trguje vrlo nesigurno. Jučer je bio četvrti dan zaredom kako je S&P 500 zabilježio pomake od oko 1 posto, što je posljednji put zabilježeno u studenome prošle godine. Posljedica je to rasta prinosa na američke državne obveznice jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike Feda, s obzirom da je inflacija dosegnula visoke razine, a gospodarstvo uglavnom oporavilo od koronakrize. Rast prinosa na obveznice posljedica je također napornih pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza. U Kongresu bi se ovih dana trebalo glasati o mjeri kojom bi se suspendiralo ograničenje državnog duga na 28.400 milijardi dolara, s obzirom da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dva tjedna. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,94 posto, na 7.077 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 posto, na 15.194 boda, a pariški CAC 1,52 posto, na 6.576 bodova.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.