06.10.2021 09:36
ZAGREB, 6. listopada 2021. (Hina) -  Rejting agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) s BB+ na BBB-, tako da je ocjena rejtinga izjednačena s ocjenom kreditnog rejtinga Republike Hrvatske te je prvi put nakon 2009. vraćena na investicijsku razinu, priopćili su iz HEP-a.

U izvješću agencije navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata, kaže se u priopćenju. Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a prema tržišno orijentiranoj tvrtki s fleksibilnijom strukturom troškova. Agencija također navodi da HEP pokazuje kako je u odnosu na stanje zabilježeno u prethodnoj ocjeni sposoban učinkovitije i sve robusnije upravljati izloženošću cijenama energenata i nižom implicitnom volatilnošću. Ostvareni vrlo dobri rezultati dokaz su zalaganja tvrtke za zadržavanje financijske snage, zaključuje se u izvješću.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ističe kako su kompaniji koju vodi s velikim zadovoljstvom primili najnovije izvješće agencije Standard&Poor’s kojim je Hrvatska elektroprivreda vraćena u globalno društvo kompanija s investicijskim kreditnim rejtingom. "Ovime su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem i to u zahtjevnim okolnostima pandemije koronavirusa", naveo je Barbarić. Podsjetio je da je HEP, zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima u 2020. godini, početkom rujna u državni proračun uplatio dio dobiti u iznosu od 840,6 milijuna kuna, te da je nastavio uspješno poslovati i u ovoj godini, jer je u prvih šest mjeseci ostvario konsolidiranu neto dobit od 1,25 milijardi kuna, što je 291 milijun kuna više u odnosu na prvo polugodište prošle godine. "Investicijski kreditni rejting dat će nam vjetar u leđa kad je riječ o realizaciji naših ambicioznih investicijskih planova u idućem razdoblju fokusiranih na ostvarenje obnovljivog niskougljičnog scenarija razvoja i pružanje potpore Vladi RH u aktivnostima koje provodi s ciljem oporavka i rasta hrvatskog gospodarstva”, zaključio je prvi čovjek HEP-a.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.