05.10.2021 09:55
Dionice
LONDON, 5. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u utorak ujutro burzovni indeksi porasli, nakon pada dan prije, što se zahvaljuje rastu cijena dionica banaka, a ulagače su ohrabrile i najave dobrih poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer zaronio na nanižu razinu od 21. srpnja. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,55 posto, na 7.050 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 15.097 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 6.502 boda. Najviše su porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 0,9 posto, a na dobitku su i dionice nekoliko kompanija, uključujući njemačkog proizvođača čipova Infineona, koje su povećale procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu više od 1 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu od studenoga prošle godine. U odnosu na početak ove godine, taj je indeks na gubitku oko 5 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 2 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle oko 0,5 posto, dok se na burzi u Šangaju zbog praznika ne radi. Azijske ulagače uznemirio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, što je, među ostalim, posljedica rasta prinosa na američke državne obveznice i napornih pregovora u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je jučer da ne može jamčiti da vlada neće prekršiti ograničenje državnog duga od 28.400 milijardi dolara, ako se republikanci ne pridruže demokratima u glasanju za podizanje tog plafona, s obzirom da je država suočena s rizikom da neće moći plaćati svoje dugove za samo dva tjedna. Ulagače zabrinjava i visoka inflacija. Jučer je predsjednik ogranka Feda u St. Louisu James Bullard upozorio da bi inflacija mogla ostati povišena još neko vrijeme, dok su dosad dužnosnici središnje banke poručivali da će inflacijski pritisci biti privremeni. A to bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo. Tim više što bi inflacijski pritisci mogli dodatno ojačati zbog rasta cijena nafte na najviše razine u tri godine. „Očito je da su ulagači zabrinuti zbog poremećaja u nabavnim lancima i rasta cijena nafte te drugih energenata jer bi to moglo ojačati inflacijske pritiske”, kaže Vasu Menon, direktor u OCBC Bank. Ulagači su zabrinuti i zbog situacije na kineskom nekretninskom tržištu i sudbine Evergrandea. Ta nekretninska kompanija ima problema zbog pada prodaje i golemih dugova, a prošloga tjedna nije isplatila dospjele kamate na obveznice, zbog čega je regulator tržišta obustavio trgovanje njezinim dionicama.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.