05.10.2021 09:49
ZAGREB, 5. listopada 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje jer zasad nema značajnijih vijesti iz kompanija koje bi mogle potaknuti daljnji rast Crobex indeksa, koji se kreće na najvišim razinama u više od godinu i pol dana. 
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,16 posto, na 2.027 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od veljače prošle godine, dok je Crobex10 oslabio 0,06 posto, na 1.248 bodova, i skliznuo s najviše razine od ožujka 2017. Svi sektorski indeksi su porasli, izuzev prehrambenog, koji je pao 0,65 posto. Najviše je ojačao Crobextransport, za 2,25 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 13,4 milijuna kuna. Uz to, ostvareno je i 3,8 milijuna kuna blok prometa dionicom Atlantic grupe po cijeni od 1.540 kuna za dionicu. „Mješoviti pomaci na vodećim europskim tržištima te negativno otvaranje američkih burzi nisu imali značajnog utjecaja na izvedbu domaćih indeksa. Prisutnost raspoloženih investitora rezultirala je redovnim prometom dionicama u iznosu od 13,4 milijuna kuna te su tri izdanja zabilježila milijunske promete. Fokus investitora i početkom tjedna zadržan je na dionici Podravke, koja je ponovno ostvarila najviši promet u redovnom segmentu trgovanja”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Dionicom Podravke jučer je ostvaren promet od 3,75 milijuna kuna, a cijena joj je, nakon snažnog rasta proteklih tjedana, pala 2,6 posto, na 672 kune. Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 2,5 milijuna kuna i rastom cijene za 2,7 posto, na 534 kune. Milijunski promet zabilježila je još i dionica HT-a, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 190 kuna. Među likvidnijima, najviše je porasla cijena dionice Jadroplova, na 3,85 posto, na 67,5 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 43 dionice, pri čemu je cijena njih 21 porasla, 10 pala, a 12 stagnirala. „I u nastavku tjedna očekujemo zadržavanje fokusa investitora na dionicama kompanija iz prehrambenog sektora, iako se pažnja investitora već polako usmjerava prema početku sezone objava rezultata domaćih kompanija za proteklo tromjesečje”, kaže Silvija Kranjec.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.