04.10.2021 10:26
ZAGREB, 3. listopada 2021. (Hina) - Talijanski Vrhovni sud je odlučio da i na napojnice treba plaćati porez jer su prihod iz radnog odnosa i stoga podložne oporezivanju, piše u nedjelju Jutarnji list. 
Vrhovni sud Italije je prihvatio žalbu Agencije za prihode protiv zaposlenice luksuznog hotela na Sardiniji koja je u godini dana zaradila oko 84 tisuće eura napojnica. Sud se pri odlučivanju oslonio na važeći članak 51 zakona o konsolidiranom porezu na dohodak koji je unio sveobuhvatan pojam prihoda zaposlenika, stoga prihod više nije ograničen na plaću koju daje poslodavac. Ukratko, prema važećoj definiciji prihoda od rada, ta stavka uključuje sve iznose i vrijednosti općenito, iz bilo kojeg razloga primanja, čak i u obliku donacija, ako su povezani s radnim odnosom.

Panika je zavladala među ugostiteljima. Oni konobarima daju minimalne plaće, ili minimalne nadnice ili čak minimalne satnice, sve računajući da će to napojnicama zaokružiti do podonošljiva prihoda. Ionako je nakon pandemije manjak konobara. Boje se da će ih još teže dobivati, ili da će konobari inzistirati na pristojnim plaćama, na koje poslodavci plaćaju više poreza i doprinosa nego što ostane uposlenika. Ugostitelji tvrde da će država, u završnici, tako dobivati manje a ne više.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.