01.10.2021 09:55
AVION
BRUXELLES, 30. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Više europskih aviokompanija u četvrtak je pristalo isplatiti novčane naknade putnicima čiji su letovi tijekom pandemije covida-19 bili otkazani, uz obećanje da će ubuduće bolje informirati putnike o njihovim pravima.

Nakon razgovora s Europskom komisijom, 16 zračnih prijevoznika je pristalo isplatiti novčane zaostatke vezane uz odšetne zahtjeve, a također su se obvezale da će bolje informirati putnike u slučajevima kašnjenja i otkazivanja leta te da će nuditi vaučere samo ako to žele putnici. "Na početku pandemije, neke su kompanije putnicima nametale vaučere, kršeći pravila EU-a o zaštiti potrošača. To je bilo neprihvatljivo", rekao je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. Među 16 kompanija su, između ostalih, Air France-KLM, British Airways, Easyjet, Lufthansa, Ryanair, TAO i Wizz Air. Monique Goyens, glavna direktorica Europske udruge potrošača CEUC ističe da su aviokompanije masovno kršile europske zakone o pravima potrošača, zbog čega je u srpnju 2020. podignuta i tužba. "Vrijeme je da zrakoplovne tvrtke promijene svoje ponašanje (...) brojni potrošači diljem Europe još uvijek čekaju na povrat novca zbog letova otkazanih tijekom prvih lockdowna 2020.", rekla je Goyens.

Krajem lipnja je Europski revizorski sud (ECA) utvrdio da su zrakoplovne tvrtke redovito tijekom pandemije koronavirusa kršile prava putnika iz Europske unije. Iako su zakonski dužni putnicima isplatiti novčanu naknadu za otkazane letove, mnogi su ih avioprijevoznici prisiljavali da umjesto toga prihvate vaučere, objavila je glavna revizorica Annemie Turtelboom, dodavši da ih je iznenadilo da su se vlade EU-a pomirile s takvom situacijom. "Još gore, dale su svoj blagoslov (takvoj praksi), čak i ako je to značilo kršenje europskih zakona", rekla je tada Turtleboom. Prijevoznici su pak u koronakrizi dobili milijarde eura državne pomoći, a zemlje EU-a potrošile su ukupno 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama. Nakon što su vlade zatvorile granice u gotovo cijelom EU, zatvoreno je i oko 7000 zrakoplovnih linija u mreži europskih zračnih luka. Otkazano je 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika u 12 mjeseci zaključno s ožujkom ove godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.