01.10.2021 09:45
ZAGREB, 30. rujna 2021. (Hina) - IT kompanija Span Grupa u prvoj polovici godine ostvarila je 390,7 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 23 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit porasla za 412 posto, na 7,4 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Spana, čije su dionice nedavno uvrštene na Zagrebačku burzu (ZSE). 
Podaci o poslovanju Spana objavljeni su u četvrtak, pri čemu iz te kompanije komentiraju da su polugodišnje "razdoblje obilježili dobri poslovni rezultati s dvoznamenkastim rastom prihoda te pripremnim radnjama za izlazak kompanije na Zagrebačku burzu". Dionice Spana su nakon provedene javne ponude i velikog zanimanja investitora u Službeno tržište ZSE uvrštene 21. rujna. Polugodišnji rezultati poslovanja Spana pokazuju da su, kako kažu, najveći rast prihoda od 52 posto zabilježili u segmentu infrastrukturnih usluga, Cloud i Cyber Security-u, i to kao rezultat akvizicije novih klijenata i povećanja broja projekata kod postojećih. EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 17,8 milijuna kuna, što je rast od 110 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosila je 15,4 milijuna kuna ili 82 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a neto dobit grupe za prvih pola ove godine iznosi 7,4 milijuna kuna, što je porast za 412 posto, navode iz Spana. Opisuju da je to razdoblje obilježilo i veća profitabilnost IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, najviše u segmentima infrastrukturnih usluga (Cloud i Cyber Security) te razvoju softwarea i poslovnih rješenja.

Izvoz čini 79,4 posto ukupnih prihoda

"Udio prihoda koji se ostvaruju na inozemnim tržištima u prvom polugodištu ove godine čini 79,4 posto ukupnih prihoda Grupe", ističu iz Spana, dodajući da im raste i broj zaposlenika, kojih je u grupi u prvih šest mjeseci ove godine prosječno bilo 524, a većinom su zapošljavali u segmentima poslovanja s visokom dodanom vrijednošću. "S dobrim poslovnim rezultatima i rastom svih financijskih pokazatelja nastavljamo raditi ono po čemu smo prepoznati - stvarati najbolja IT rješenja za korisnike. Uz to, nedavni izlazak na Zagrebačku burzu omogućio je Spanu ulazak u novu fazu poslovanja", poručuje Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

Više od tisuću novih dioničara

Dujmović naglašava i da je potražnja za dionicama Spana značajno nadmašila ponudu, te da s više od tisuću novih dioničara, među kojima su veliki institucionalni i puno malih ulagača te više od polovice njihovih zaposlenika, nastavljaju daljnje poslovanje kao pravo dioničarsko društvo. "To nam pruža dodatni vjetar u leđa za rast na postojećim tržištima i izlazak na nova", ističe Dujmović. Iz Spana iznose i da su posljednjih šest godina ostvarivali prosječan godišnji rast prihoda iznad 20 posto te su danas jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima. Jedan su i od najvećih izvoznika, koji dvije trećine prihoda ostvaruje na međunarodnom tržištu, a uz zagrebačko sjedište društva te urede u Osijeku i Rijeci, Span ima i sedam tvrtki kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu i Švicarskoj. Posluje na 100 tržišta i šest kontinenata, a neki od klijenata su im McDonalds, Starbucks, Rimac Automobili, Metinvest Grupa, Infobip. Planiraju i širenje na tržišta centralne Azije i istočne Europe, a među rijetkima u regiji posjeduju i mnoge Microsoftove napredne specijalizacije, koje se dodjeljuju najstručnijim Microsoft partnerima.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.