30.09.2021 12:08
RAST
ZAGREB, 30. rujna 2021. (Hina) - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla sedmi mjesec zaredom, i to za više od 18 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize. 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu realno porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine povećana za 18,3 posto. To je sedmi mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom. Pritom je u kolovozu rast ubrzan u odnosu na srpanj, kada je potrošnja u maloprodaji porasla 12,8 posto na godišnjoj razini.„Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i u kolovozu, sedmi mjesec za redom”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. U kolovozu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 15,4 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio 19,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

Nastavak oporavka od koronakrize

U prvih osam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 13,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto. „Osim učinka baznog razdoblja, nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada, na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji se u kolovozu dodatno poboljšao u odnosu na mjesec ranije”, navode analitičari RBA. Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize. U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a očekuje se i nastavak rasta u trećem tromjesečju. „Podaci Porezne uprave za rujan iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije Covid-a). Dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, snažan dvoznamenkasti rast maloprodaje u trećem tromjesečju je sasvim izgledan, što će se odraziti i na rezultatima BDP-a za treće tromjesečje”, zaključuju analitičari RBA.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.