30.09.2021 12:00
ZAGREB, 29. rujna 2021. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja će nastati stjecanjem neizravne zajedničke kontrole Končar-Ulaganja i Construction Line Limiteda putem novoosnovane tvrtke Napredna energetska rješenja nad Dalekovodom, priopćila je u srijedu ta regulatorna agencija. 
Kako su izvijestili iz AZTN-a, koncentracija će rezultirati djelomično preklapanjem djelatnosti sudionika koncentracije u horizontalnom smislu na mjerodavnom tržištu pružanja usluga projektiranja, izgradnje i održavanja transformatorskih stanica na teritoriju Hrvatske. No, dodaju i da to tržište određuju kupci, u pravilu poduzetnici u državnom vlasništvu, koji provode nabavu sukladno pravilima javne nabave te imaju širok izbor alternativnih izvora dobavljača, što ukazuje da je tržište otvoreno, pa ta koncentracija neće imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje. Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica, kojim je kroz izdavanje najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna, planirao prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna. U dva kruga upisa novih dionica Dalekovod je premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj dokapitalizaciji sudjelovali su Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, koja je u stopostotnom vlasništvu Končar - Elektroindustrije.

Inače, odluku o dokapitalizaciji Dalekovoda donijela je glavna skupština krajem lipnja ove godine, a još u pozivu za tu skupštinu su iz tvrtke naveli da su "zaprimili dva iskaza interesa, od kojih je samo jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajedničkom uvjetovanom ponudom društava Construction Line i Končar Elektroindustrija koji su iskazali interes da sudjeluju u financijskom restrukturiranju društva kroz ulaganje u temeljni kapital društva, podložno uvjetima navedenim u ponudi". Isti dan kada je objavljen taj poziv za skupštinu (21. svibnja) Končar EI je putem Zagrebačke burze potvrdio da je dostavio uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda. U međuvremenu, Hanfa je u prošli petak izvijestila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv Dalekovoda, jer ta tvrtka nije objavila povlaštene informacije o zaprimanju iskaza interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju te da je odlučila voditi pregovore s jednim od ponuditelja. "Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimio iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučio voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak", priopćili su iz Hanfe. Kako su dodatno pojasnili, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.