30.09.2021 11:54
ZAGREB, 30. rujna 2021. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) i ove je godine objavila preporuke za daljnje porezno rasterećenje, koje uključuju uvođenje neoporezive naknade za rad od kuće, izvijestilo je AmCham u četvrtak.
AmCham se zalaže za uvođenje neoporezive fiksne mjesečne naknade troškova opreme i materijala potrebnog za rad od kuće ili nekog drugog izdvojenog mjesta rada koje se smatra privatnim prostorom radnika. Izvršna direktorica AmChama Hrvatska Andrea Doko Jelušić kaže da je neoporeziva naknada troškova za rad od kuće prepoznata u nizu susjednih zakonodavstva. U Sloveniji mjesečni neoporezivi dodatak za rad od kuće iznosi pet posto plaće, ali ne više od pet posto prosječne slovenske plaće. Kad bi se uveo slovenski model određivanja mjesečne neoporezive naknade troškova opreme i materijala za rad od kuće, u Hrvatskoj bi iznosio 330 kuna mjesečno , izračunato na prosječnoj plaći u Republici Hrvatskoj koja je 2020. godini iznosila je 9.181 kn bruto ili oko 6.555 kn neto, kažu u AmChamu.

AmCham napominje i da su, kao posljedica porezne reforme i povoljnijeg oporezivanja opcijskog nagrađivanja zaposlenika, mnoge kompanije krenule u implementaciju opcijskog nagrađivanja svojih zaposlenika dodjelom ili kupnjom udjela kako bi bili konkurentniji na europskom tržištu te kako bi zadržale svoje zaposlenike. "Sve je veći interes društava s ograničenom odgovornošću da i svojim zaposlenicima omoguće povoljniji tretman sudjelovanja u kapitalu društva. Kako bi se u potpunosti ostvario povoljan porezni tretman za sve kompanije na jednaki način, pa tako i za društva koja su po svojoj strukturi d.o.o., potrebno je izmijeniti propise kako bi se nedvosmisleno i za njih osigurao povoljniji porezni tretman dodjele udjela i potaknula implementacija dioničkih planova i u tim društvima“, rekla je Doko Jelušić. Stoga AmCham predlaže izmjenu Zakona o porezu na dohodak u kojoj će se jasno propisati da se dohotkom od kapitala, osim dodjele ili kupnje vlastitih dionica smatraju i dodjela i stjecanje udjela u društvu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.