29.09.2021 10:33
google
SYDNEY, 28. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Google dominira australskim tržištem internetskog oglašavanja do te mjere da šteti izdavačima i oglašivačima, a u konačnici i potrošačima, priopćila je u utorak Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC).

Više od 90 posto klikova na oglase koji se prodaju uz podršku tehnologija digitalnog oglašavanja prošlo je u 2020. godini kroz najmanje jednu uslugu u Googleovom vlasništvu, izvijestio je regulator. Google je pri pružanju usluga baziranih na tim tehnologijama koristio svoj vertikalno integrirani položaj, što je s vremenom smanjilo konkurenciju u sektoru, rekao je predsjednik ACCC-a Rod Sims. "Takvo postupanje pomoglo je Googleu da uspostavi i učvrsti dominantnu poziciju u nabavnom lancu tehnologija za digitalno oglašavanje", naglasio je Sims. Tvrtke ne bi smjele isticati vlastite usluge na štetu konkurencije već dobivati poslove na temelju kvalitete, dodao je čelnik australskog regulatora. 

Google je profitirao od ogromne količine korisničkih podataka u koje dobiva uvid preko tražilica, karti i YouTubea i mora transparentnije izvješćivati o tome kako ih koristi, zaključio je ACCC. Regulator je zatražio posebne ovlasti kako bi riješio problem neujednačenog pristupa oglašivača podacima, sugeriravši da bi kompanije poput Googlea trebalo prisiliti da striktno dijele podatke među odjelima ili da ih dijele s konkurencijom. Australski ministar financija Josh Frydenberg, koji je zatražio od regulatora da sastavi izvješće, rekao je da će vlada razmotriti njegove zaključke i preporuke. Googleov glasnogovornik nije bio odmah dostupan za komentar. U blogu objavljenom neposredno prije izvješća ACCC -a, naglasili su da njihova tehnologija oglašavanja podržava više od 15.000 radnih mjesta u Australiji. Doprinos Googlea australskom gospodarstvu iznosi oko 2,45 milijardi dolara godišnje, dodali su.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.