29.09.2021 10:31
BERLIN, 28. rujna 2021. (Hina/Reuters) - Potražnja za transatlantskim letovima skočila je nakon što je SAD objavio da će ponovno uspostaviti letove za cijepljene putnike iz više od 30 zemalja, uključujući veći dio Europe, objavila je u utorak njemačka Lufthansa. 
U prošlom su tjednu nekih dana rezervacije za transatlantske letove bile trostruko veće nego tjedan ranije, a potražnja na nekim rutama približila se razinama prije krize, navodi se u priopćenju njemačke zrakoplovne kompanije. Rezervacije za letove u prosincu prema odredištima u SAD-u dosegnule su razine prije krize, ističe se u priopćenju. Turisti i poslovni putnici, kako navode, razgrabili su karte za letove iz Zuericha i Frankfurta za New York i Miami. Rezervacije mjesta u premium ekonomskoj, poslovnoj i prvoj klasi na letovima za SAD prošli su tjedan porasle u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, dodaju.

SAD je prošlog tjedna objavio da će u studenome ponovno uspostaviti letove za potpuno cijepljene putnike protiv covida-19 iz 33 zemlje, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i većinu europskih zemalja. Takva odluka pruža velikim europskim zrakoplovnim tvrtkama, kao što su vlasnik British Airwaysa IAG, Lufthansa i Air France-KLM, priliku za oporavak prometa na transatlantskim rutama koje su im ključne za zaradu, primjećuje Reuters. Iz njemačke tvrtke najavljuju i dodatne letove za SAD kako bi udovoljili naglom rastu potražnje i od studenoga će nuditi tri leta dnevno za Miami putnicima Lufthanse i SWISS-a. Također razmatraju dodatne letove prema New Yorku, povrh 55 letova tjedno koje već nude iz europskih središta, kako bi udovoljili potražnji za predbožićnim putovanjima. U uvjetima rastuće potražnje za letovima u SAD, Lufthansa također povećava broj letova prema svojim središtima u matičnoj Njemačkoj i u Austriji, Belgiji i Švicarskoj.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.