28.09.2021 09:59
stock market
LONDON, 28. rujna 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, dok podršku tržištima pruža rast cijena dionica u energetskom sektoru. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, oslabivši treći trgovinski dan zaredom. Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.060 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 15.529 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 6.631 bod. Pritom su najviše porasle cijene dionica u naftnom sektoru, više od 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte. Bankarski je sektor, pak, podržan jer se očekuje rast kamatnih stopa, no pod pritiskom je tehnološki sektor, koji je skliznuo gotovo 2 posto. I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,9 i 1,2 posto U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 1,6 posto.

Na burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande. Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor. Ta kompanija ima 30 dana za isplatu dospjelih kamata na obveznice ili će u stečaj. Kineske tržišne vlasti istražuju financijski odjel Evergrandea. Podršku tržištima pružaju, pak, kineske monetarne vlasti koje su ubrizgale svjež novac na financijska tržišta kako bi poboljšale likvidnost. „Ulagači pokušavaju dokučiti koliki je utjecaj Evergrandeovih problema i koliko bi se kriza mogla proširiti. Pratimo reakciju politike i vidimo da bi vlasti mogle podržati kupce kuća, što smo očekivali”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management. Osim toga, ulagače sve više zabrinjava utjecaj manjka električne energije u pojedinim dijelovima Kine, što bi moglo narušiti proizvodnju u tvornicama i oporavak gospodarstva. Neki analitičari već su smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini. Tako su analitičari Goldman Sachsa smanjili procjenu rasta BDP-a s 8,2 na 7,8 posto, a stratezi Nomure s 8,2 na 7,7 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.